«En pause fra virkeligheten til å reflektere over virkeligheten»

Slik beskriver regissøren, Jarand Herdal (24), den første norskspråklige Netflix-filmen, Kadaver i et eksklusivt intervju med Canal Digital. «Det er et eventyr, og det er det vi trenger akkurat nå - å bli tatt med på en reise som er uhyre spennende, og som jeg tror vil få deg til å stille deg selv noen spørsmål», sier Jarand.

Kadaver
©2020 Netflix, Inc. All Rights Reserved

En grøsser hvor det menneskelige i oss blir satt på prøve

I etterdønningene av en atomkatastrofe befinner Leonora (Gitte Witt), Jacob (Thomas Gullestad) og datteren deres Alice (Tuva Olivia Remman) seg på randen av overlevelse. En dag inviterer det lokale hotellet de overlevende til å se et teaterstykke med et måltid inkludert. Uten særlig valg drar familien på tre til hotellet, hvor hotelldirektøren Mathias (Thorbjørn Harr), introduserer hele hotellet som scenen. Publikum blir gitt masker for å skille seg fra skuespillerne, men alt tar en uhyggelig vending når gjestene begynner å forsvinne. Skillet mellom virkelighet og skuespill blir snart utydelig.

Fra Frognerparken til Netflix-signering

Fra å vandre rundt i Frognerparken og lure på hva livet skulle bli til, til å få en telefon fra produsenten om at Netflix hadde gitt grønt lys, var kontrasten enorm for Jarand. En champagneflaske og mange måneder med intenst arbeid senere, er Kadaver endelig premiereklar. Hans visjon har vært å formidle tankene han vokste opp med i en barndom tynget av bekymringer for hvordan den neste uken kom til å se ut, og sjangeren ble et naturlig resultat av det. «Jeg ønsket å formidle disse følelsene og da falt det naturlig at det ble en psykologisk grøsser», sier han.

Familiefølelse på sett

På tross av filmens dystre og dramatiske handling, omtales dagene på sett som intense, men veldig fine. Dette skyldes et utrolig fint samhold mellom alle som var involvert fra begynnelse til slutt, hvor man dro hverandre opp og pushet grenser hvor det var nødvendig. «Castingen er helt unik, og skulle jeg castet på nytt ville jeg ikke gjort noe annerledes», sier Jarand. Thomas Gullestad og Gitte Witt omtalte det som en liten familie hvor alle ønsket å spille hverandre gode, og med et barn på syv måneder og lite søvn, satte Gitte utrolig pris på å bli møtt med humor og motivasjon i morgentimene på sett.

Premierenerver

«Ja, det begynner så smått å synke inn at denne filmen kommer til å nå ut til så mange», sier Gitte med skrekkblandet fryd i stemmen når hun tenker på at Kadaver kan nå ut til flere hundretalls millioner. Med det sagt, synes alle skuespillerne at det er utrolig stas å være først ut med en norskprodusert film som de er overbevist om at vil fungere like godt internasjonalt som lokalt. Jarand understreker også hvor positivt han synes det er at det satses mer på norskproduserte filmer, og Thomas omtaler Netflix som et kvalitetsstempel. «Da har vi gjort noe riktig», sier han, mens han smiler bredt.

Hvem bør man se den med?

«Se den med noen som har en stor trygg favn», sier Thomas, noe Thorbjørn ser seg enig i. «Det er en perfekt tredje-date-film, så man kan passe litt på hverandre», ettersom den får blodet til å pumpe litt ekstra i kroppen.» Har du en trygg armkrok tilgjengelig? Da kan du glede deg til å se Kadaver hos oss! Premiere: 22 oktober.

Det er lett å finne og se Netflix på OnePlace. Brukerveiledningen viser deg kort og godt hvor og hvordan. Der finner du enda flere spørsmål og svar om OnePlace og Netflix.