The Untouchables
TM & Copyright © 2020 Paramount Pictures. All rights reserved.

Publisert: 12.02.2019

Oscar-klassikerne vi aldri går lei av

Noen filmer går aldri av moten, og er til glede for stadig nye seere. Et dypdykk i arkivet viser at det er mye gull å hente! Her er Oscar-klassikerne som aldri mister magien.

Vi er på 1930-tallet der alkoholforbudet har ført til krigslignende tilstander i Chicago. Al Capone er ubestridt mafialeder som også har politiet i sin hule hånd. Helt inntil spesialrådgiver Elliot Næss (Kevin Kostner) fra Finansdepartementet kommer til byen. Sammen med den eldre politimannen Malone (Sean Connery) danner han en liten gruppe av ubestikkelige menn som tar opp kampen. The untouchables, eller de ubestikkelige som den het da de gikk på norske kinoer, ble nominert til fire Oscar. Det ble bare en, men den gikk da også til ringreven Sean Connery for beste mannlige birolle. Denne filmen fra 1987 er vel verdt et gjensyn.

Tom Cruice kapret hele verdens ungpikehjerter da han entret scenen som ung og ustyrlig jagerflyver i 1986. Som den eplekjekke Pete «Maverick» Mitchell prøver han å sprenge alle grenser når han blir sendt til den prestisjetunge flyskolen Top Gun. Romantikk og drama blir det også da han raskt blir involvert i et romantisk forhold til den vakre kvinnelige instruktøren Charlotte Blackwood. Top Gun ble svært populær da den kom og endte opp som den mest innbringende filmen i USA dette året. Denne filmen gjorde at Tom Cruise fikk sitt store gjennombrudd. Filme fikk også en Oscar for sangen «Take My Breath Away».

Denne kriminalthrilleren fra 2007 fikk hele fire Oscar-priser, inkludert for beste film. Den er basert på Cormac McCarthys roman med samme navn, og tar utgangspunkt i en mann som tilfeldigvis snubler over et åsted med flere døde mennesker og en pickup lastet med heroin og 10 millioner dollar i kontanter. Han tar med seg pengene, men en radiosender i vesken gjør at en kaldblodig leiemorder snart settes på sporet av ham. Kommer i Underholdning 3. februar, men du kan leie den allerede nå dersom du ikke kan vente.

Slå deg løs i leiefilm-universet

Har du ikke Underholdning, eller ønsker å se flere prisvinnende filmer, er det bare å slå seg løs i vårt leiefilm-univers. Her er det Oscar-vinnere for enhver smak.

Jurrasic Park

En godt bevoktet øy huser den mest utrolige temaparken i verden. En gruppe mennesker er invitert som første besøkende, men et strømbrudd gjør at de i stedet må kjempe for livet mot levende dinosaurer. Filmen fikk tre Oscar-priser, hvor prisen for beste visuelle effekter kanskje var den minst overraskende.

Historien om PI

16-åringen Pi overlever et skipsforlis og ender opp midt i Stillehavet i en redningsbåt med ville dyr, blant annet en bengalsk tiger. Tilsynelatende har Pi alle odds mot seg, og han må kjempe en seig kamp for å overleve. Filmen var nominert til ti Oscar-priser, og vant fire av dem – blant annet beste regi.

Casablanca

Denne klassikeren utspiller seg i 1942, midt under andre verdenskrig. Rick er en kynisk kaféeier i byen Casablanca i Fransk Marokko, styrt av Vichy-regimet i Frankrike. Ilsa, en kvinne som Rick tidligere var forelsket i, dukker opp sammen med lederen for en motstandsbevegelse. Filmen med belønnet med tre Oscar - beste film, beste regi og beste manus.

Gudfaren

Mafialederen Don Vito Corleone styrer sitt mektige imperium gjennom et brutalt system av tjenester og gjentjenester. Dette er den første delen av Francis Ford Coppolas storslagne mesterverk, som stadig rangerer blant verdens beste filmer. Filmen vant tre Oscar-priser: Beste film, Beste regi og Beste mannlige hovedrolle (Marlon Brando).

Slumdog Millionaire

Jamal Malik, en 18 år gammel foreldreløs gutt fra Mumbais slumområde, og i ferd med å vinne den indiske tv-versjonen av "Vil du bli millionær?". Så blir han arrestert. Desperat forsøker Jamal å bevise sin uskyld og forklarer kunnskapen han sitter med gjennom episoder fra sitt eget liv. Filmen vant åtte Oscar, inkludert Beste film og Beste regi.

The Artist

Bli med tilbake til Hollywood 1927. Stumfilmstjernen George Valentin uroer seg for at talefilmens inntog skal innebære slutten for karrieren hans. Så treffer han den unge danserinnen Peppy Miller. Paret slår seg sammen og det slår gnister av dem. The Artist var nominert til hele ti Oscar-priser, og vant fem av dem – inkludert Beste film.

Flere av årets Oscar-vinnere er tilgjengelig til leie hos oss. Her kan du lese om dem:

Se fjorårets vinnere

Rakk du ikke å se fjorårets vinnnere da de gikk på kino? Benytt sjansen til å leie dem hos oss, da vel.

The Shape of Water

Denne storfilmen var nominert til hele 13 Oscar, og stakk av med fire. Bakteppet er kald krig og romfartsforskning på 60-tallet. Vaskehjelpen Elisa (Sally Hawkins) jobber på et hemmelig laboratorium i Baltimore som en dag får inn en mystisk amfibieskapning (Doug Jones). Gjør deg klar til en monsterhistorie helt ulikt alle andre filmer innen sjangeren.

A Star is Born

Lady Gaga er fantastisk i samspill med Bradley Cooper i denne kritikerroste filmen som var nominert til hele åtte Oscar. Her møter vi en litt forsoffen countrysanger som oppdager en kommende stjerne og bringer henne frem i lyset, samtidig som hans egen karriere går dukken. Musikk og sang driver filmen fremover, og det var derfor ikke overraskende at filmens Oscar gikk til sangen Shallow.

Bohemian Raphsody

Med utgangspunkt i de største slagerne fra Queens rikholdige musikkatalog, og med Freddie Mercurys gripende historie i forgrunnen, har Bohemian Rhapsody gledet et stort musikkinteressert filmpublikum. Filmen stakk av med hele fire Oscar, inkludert for beste mannlige skuespiller. Det forstår du når du ser Rami Maleks prestasjoner som Freddie Mercury.