Olivia Colman i The Favourite
© 2018 FOX

The Favourite: – Et kostymedrama ulikt noe annet du har sett

I 2018 snakket vi med stjernene Rachel Weisz, Emma Stone og Olivia Colman om hva som gjør «The Favourite» unik like før Olivia Colman gikk hen og vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av Queen Anne. Her presenterer vi intervjuet på nytt, til glede for gamle og nye lesere nå som filmen er tilgjengelig til leie hos oss.

– Det var en unik opplevelse å lese manuset for første gang. Etter de første tretti sidene tenkte jeg «Dette er fantastisk. Men jeg aner ikke hvilken retning historien tar». Det sier Emma Stone («The Amazing Spider Man», «Crazy, Stupid, Love» og «La La Land») til Canal Digital når vi møter henne, Rachel Weisz og Olivia Colman i London for å snakke om deres nyeste film «The Favourite». Filmen var nominert til hele 10 Oscar-statuetter, blant annet for beste film – og vant én da Olivia Colman ble tildelte den gjeve statuetten i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle.

Fargerikt trekantdrama

Det moderne og trendy interiøret på hotellet i Soho der vi møter de tre skuespillerne, er langt unna settingen som omgir de tre karakterene i The Favourite. I filmen blir vi kjent med den eksentriske og temperamentsfulle Dronning Anne. Selv om England er i krig med Frankrike, viser dronningen liten interesse for politikk. I praksis er det Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) som styrer landet. Hun har attpåtil en hemmelig affære med dronningen.   Alt går helt fint inntil tjeneren Abigail Masham (Emma Stone) ankommer slottet og begynner å kjempe om dronningens gunst. Dermed er det duket for filmhistoriens kanskje mest fargerike trekantdrama!

Absurditetenes mester

Filmen var en av de aller heteste Oscarkandidatene i 2018, men det er neppe noen brannfakkel å kalle den en atypisk Oscar-film. Regissør Yorgos Lanthimos har gjort karriere av å strø absurde vrier inn i filmer med store navn – som arthouse-hitene «The Killing of a Sacred Deer» og «The Lobster» fra 2015 der Colin Farrell, Rachel Weisz og Olivia Colman spiller i en dystopisk versjon av Europa der det er obligatorisk å ha en partner – hvis ikke blir man omgjort til et dyr. The Favourite er nok en noe mer tradisjonell film enn den greske regissørens tidligere titler, men vi finner likevel hans hang til å eksperimentere med – og vri på – sjangertroper igjen i The Favourite: – Denne gangen gjør han noe nytt. Samtidig som stilen er umiskjennelig. Han tar utgangspunkt i en ganske så tradisjonell sjanger – det britiske kostymedramaet – og gjør noe nytt med det. Dette er en den første filmen han regisserer som han ikke har skrevet, sier Rachel Weisz.

Rachel Weisz i The Favourite
© 2018 FOX

– En rolle jeg måtte takke ja til

– Dette var en rolle jeg bare måtte takke ja til. Manuset var helt unikt. Det er sjeldent med en film med hele tre kvinnelige hovedkarakterer! Alle de tre kvinnene går gjennom en fantastisk reise, som er så uforutsigbar. – Selv om jeg har spilt dronninger før, har jeg aldri spilt en som Dronning Anne. Karakteren er veldig barnslig. Hun er vant til å få viljen sin og hoffet gjør alt for henne, sier Colman, som også er kjent fra britiske kvalitetsserier som Broadchurch og The Night Manager.

Emma Stone i The Favourite
© 2018 FOX

– Komplekse karakterer

Hun får støtte fra Emma Stone: – Jeg følte det samme som Olive. Karakterene var ikke bare sterke. Men de hadde flere lag, var morsomme, sexy, sårbare og komplekse. Alt på en og samme gang. De var så menneskelige. Etter å ha lest manuset ferdig nærmest tigget jeg regissøren om å få lov til å være med, sier Stone. Weisz, som vant Oscar for beste kvinnelige birolle i The Constant Gardener, var heller ikke vanskelig å be.   – Foruten en genial regissør, var manuset så bra med utrolig interessante karakterer og ikke minst de beste medskuespillerne man kan be om.

Emma Stone i The Favourite
© 2018 FOX

Trange kostymer

Alle de tre skuespillerne forteller om god stemning på settet under innspillingen. Men Stone var ikke så begeistret for å ha korsett.   – Dette er en den aller første periodefilmen jeg har medvirket i. Så jeg hadde overhodet ingen erfaring med korsett før. Det var ikke spesielt behagelig, selv om det er vakkert design. Det sitter innmari stramt og man føler seg veldig innesperret. – Det var nesten så jeg holdt på å besvime noen ganger. Men det var viktig å ha det på seg. Det gjorde at jeg forstod mer av hvordan kvinnene hadde det på denne tiden.

– Jeg kan ikke huske at vi i historietimene på skolen lærte noe om Dronning Anne. Hun ble ikke nevnt i det hele tatt. Jeg er veldig lei meg for at hun i dag er en glemt dronning, forteller Colman som nylig fikk Golden Globe-pris for sin tolkning av dronningen i The Favourite. Hun fortsetter: – Det er egentlig litt rart. Hun fikk sytten barn og var Storbritannias første monark. Forhåpentligvis kan The Favourite gjøre publikum mer nysgjerrige på hennes liv, fortsetter Colman, og legger til at man fint kan trekke paralleller fra det historiske dramaet til dagens samfunn:   – For å være ærlig virker det ikke som om vi har lært så mye. Vi gjør de samme feilene igjen og igjen. Selv om samfunnet den gang var ganske annerledes, er vi også i dag opptatt av kjærlighet og sex. Og fortsatt er noen dessverre manipulative – akkurat slik som i filmen, sier Colman. The Favourite er tilgjengelig til leie hos oss.