Topp ti julefilmer stemt frem av dere

En skal ikke pirke for mye rundt i våre juletradisjoner – ei heller de som har med TV å gjøre. Så da vi satte oss fore å forsøke å finne ut av hvilke filmer som er tidens beste julefilmer var det egentlig bare én ting å gjøre – se til folket! Og folket har talt. Her er deres topp ti julefilmer fra vår uhøytidelige spørreundersøkelse:

10. Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

At «Flåklypa Grand Prix» er en viktig julefilm, er ubestridelig, og i 2013 kom et nytt tilskudd til Flåklypa-serien med et enda tydeligere juletema. Filmen ble både kritikerrost, og åpenbart en favoritt hos publikum – med 10.-plass på på denne favorittlisten. Du kan leie «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» hos oss. Originalen: «Flåklypa Grand Prix» kan du se på TV 2 første juledag.

9. Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet

C.S. Lewis’ klassikker i ny drakt fra 2005 har allerede rukket å bli et fast inventar under julefeiringen. Historien om den magiske verdenen Narnia på den andre siden av et magisk klesskap, kan du leie hos oss.

8. Polarekspressen

En liten gutt begynner å tvile på julenissens eksistens. På selveste julaften reiser han med et mystisk tog, med destinasjon Nordpolen. Mesterregissør Robert Zemeckis visuelt storslåtte film med Tom Hanks i hovedrollen kan du leie hos oss.

7. Hjelp, det er juleferie!

Kløning på elitenivå når familien Griswald, som vi kjenner fra «Hjelp vi er på ferie»-filmene, kjent som National Lampoons i USA, skal feire jul. Vi finner en langt yngre Chevy Chase i hovedrollen, som den evige optimisten Clark Griswald. «Hjelp, det er juleferie» er tilgjengelig til leie hos oss.

6. Donald Duck og vennene hans

Siden 1979 har Donald Duck og vennene hans ringt julen inn i norske hjem med en kavalkade av nytt og gammelt, for ikke å snakke om sanger som med tiden har blitt klassiske julesanger. «Donald Duck og vennene hans feirer jul» kan du se på NRK1 på julaften.

5. Die Hard (Operasjon Skyskraper)

Ja, Die Hard er en julefilm. John McClane mot terroristen Hans Gruber i McClanes kones juleselskap, med legendarisk oversatte tilrop («hipp hurra, kølletryne») setter oss i akkurat passe amerikansk julestemning, hvertfall. Die Hard kan du leie hos oss.

4. The Holiday

«The Holiday» er en stjernespekket romantisk julekomedie, der to kvinner fra hver sin side av Atlanteren bestemmer seg for å bytte bopæl i julen. Én bor i et bitte lite hus på landsbygda i England, mens den andre bor i en Villa i California. Vi snakker både forviklingar og uortodokse julefeiringer.

3. Hjemme Alene

Filmen om 10-åringen Kevin McCallister som ved en feil blir etterlatt hjemme når familien reiser på juleferie, topper Filmweb-lesernes kåring fra 2014. Da den ble vist på norsk TV i 1994, ble den ifølge Filmweb sett av hele 750.000 nordmenn. Siden har lille Kevins julefeiring alene hjemme, mot innbruddstyver blitt en svært viktig del av julefeiringen for mange. Du kan leie Hjemme Alene hos oss.

2. Love Actually

I 2018 omtalte Dagbladet det som et «julesjokk» da det ble klart at ingen TV-kanaler skulle vise «Love Actually» det året. Det sier litt om hvor viktig den fantastisk fine komedien fra Storbritannia er blitt for nordmenns julefeiring, og det er sjelden du ser topplister over norske favoritt-julefilmer uten at denne perlen er representert. Du kan leie den hos oss, eller se den på TV 2 andre juledag.

Se Tre nøtter til Askepott på julaften
© 2020 NRK

1. Tre nøtter til Askepott

At en østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 70-tallet med en improvisert norsk voiceover skulle gå helt til topps i en slik kåring overrasker ... strengt tatt ingen. Tre nøtter til Askepott med Knut Risans herlige fortellerstemme er for mange av oss helt obligatorisk juletitting, og rundt 700.000 nordmenn benker seg foran TVen hvert år for denne begivenheten. Tre nøtter til Askepott ser du på NRK1 på julaften.

Slik leier du film hos oss

Det er enkelt å leie film hos Canal Digital, enten du følger lenkene direkte inn til filmene i saken over, søker etter filmen du vil se, eller finner de nyeste filmene under «Kjøp og leiefilm» i menyen i appen, på web eller på dekoder.

Du kan se leiefilm på den skjermen du vil. PIN-koden er 1234 med mindre du har endret denne.

Finn frem filmen du vil se og rigg deg til for en skikkelig filmkveld.

Mer informasjon om filmleie

Inkludert julestreaming

Det finnes også mengder av inkludert juleunderholdning du kan se hos oss, og i år har vi laget flere guider for å gi deg inspirasjon og oversikt:

På god gammel lineær-TV, har vi laget denne guiden over julens TV-program.

Vi har også en rekke forslag til inkluderte filmer som er morsomme og se for hele familien i jula.

Og her finner du forslag til TV-serier du kan streame et stykke ut i romjula, når du har sett deg mett på juleunderholdning.