De tre kvinnene i filmen Suffragette

Publisert: 03.03.2020

Filmkveld på kvinnedagen? Her er åtte filmer med sterke kvinner i spissen.

For å feire kvinner i alle former og farger, benker vi oss foran tv-skjermen med filmer som setter komplekse, tøffe og inspirerende kvinner i førersetet. For å gjøre det enkelt for deg, har vi samlet noen av de beste filmene for en komplett kvinnedagsfeiring. Gratulerer med dagen og god titting!

Følg sufragettbevegelsens kamp for stemmerett i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet. Med dyktige kvinner som blant annet Carey Mulligan, Helena Bonham Carter og Meryl Streep i hovedrollene, er du sikret et fengslende drama som tar deg rett tilbake til en epoke da kvinner kjempet med livet som innsats for å bli hørt. I Suffragette møter vi den hardtarbeidende småbarnsmoren Maud som oppdager at hennes mannlige sjef trakasserer en kollega. Hun blir med i protestbevegelsen, men kampen for frihet kan koste henne alt hun har kjært.

Et britisk-fransk drama og nok en glimrende beretning med Meryl Streep i spissen. I rollen som beintøffe Margaret Thatcher, tas vi med inn på baksiden av den britiske lengstsittende og eneste kvinnelige statsministers liv og virke. Margareth Thatcher er en av århundrets mest innflytelsesrike kvinner – rebelsk og konservativ på en gang. Den tidligere statsministeren var elsket og hatet, noe Streep får frem på briljant vis i sin tolkning av Thatcher. Her får du et overraskende nært innblikk i livet, kampen om makten og hva hun i sin tid måtte ofre for posisjonen.

I denne kritikerroste og prisvinnende Spielberg-fortellingen fra sørstatene på tidlig 1900-tall, får vi følge 14 år gamle Celie som misbrukes av sin far og får barn med ham. To ganger. Begge gangene tar faren fra henne barna, og Celie lever i uvisshet om hva han har gjort med dem. Hun giftes omsider bort til nok en voldelig mann, som egentlig ønsker Celies lillesøster. Faren vil dog ha lillesøsteren for seg selv, noe som resulterer i at hun flykter til Celie og mannen. Det fører med seg enda mer problemer, og Celies søster forsvinner. Purpurfargen er en film om sterke fargede kvinner, grusomme menn, familiebånd og vennskap. Til tross for filmens sterke handling, fortelles den med en varme som finner veien rett inn i hjerterota.

70-tallet, kvinnekamp i det profesjonelle tennismiljøet og seksuell oppvåkning – ispedd ekkel og helt åpenlys mannsjåvinisme. At dette faktisk er sanne historier, er nesten ikke til å tro. Verre blir det nå du kjenner igjen likheter fra egen tid. Det er tross alt ikke lenge siden "Me Too"! Historien i Battle of the sexes er underholdende, morsom og provoserende, og Emma Stone gjør en strålende jobb som proffspilleren Billie Jean King. For å vise at kvinnelige idrettsutøveres har rett til å tjene like godt som menn, utfordrer hun den mannsjåvinistiske proffspilleren Bobby Riggs (Steve Carell) til kamp.

Glem røykfyllte casinoer, matchomiljøer og høy sigarføring. Tiden er overmoden for kvinnelige kalkulerte mestertyver. I Ocean´s 8 møter du en sjelden og underholdende mix av sterke kvinner – i en og samme film! Vi snakker blant annet om Anne Hathaway, Cate Blanchett, Sandra Bullock og, ikke minst, Rihanna i herlig samspill. Legg virkelighetens alvor til siden, og la deg underholde av superskurkenes planlegging opp mot årets kjendisgalla på selveste Metropolitan Museum i New York. Her skal nemlig den aktuelle utstillingen med de europeiske kronjuvelene åpne.

Visste du at afro-amerikanske kvinnelige matematikere spilte en avgjørende rolle for NASAs romfartsprogram og USA under den kalde krigen? Dorothy Vaughan, Mary Jackson og Katherine Gobels Johnson trosset alle regler for kjønn, rase og status, og våget å drømme større enn hva all fornuft tilsa. Gjennom oppgaven med å beregne astronaut John Glenns romferd og sikre retur, oppnådde de tre kvinnene heltestatus i amerikansk historie. I Hidden Figures får vi følge de utrolige kvinnenes liv og arbeid på vei mot astronomiske drømmer.

På selveste kvinnedagen i 2019 ble denne perlen fra Marvel-universet lansert. Med gnistrende spill av Brie Larson som jagerflypiloten Carol Danvers, tas vi med på en spektakulær reise i rommet når jorden fanges i en galaktisk krig mellom to utenomjordiske raser. Som topptrent Kree-soldat husker hun kun glimt av sitt tidligere liv, men etter at hun blir tatt til fange på en annen planet, demrer minnene om egen identitet og et viktig vennskap. Med hjelp fra agent Nick Fury, drar de ut for å finne sannheten. Et absolutt must see for alle damer som digger action, sci-fi og superhelter.

Unge Malala Yousafi har blitt selve symbolet på kampen for jenters ytringsfrihet og rett til skolegang, etter at hun reiste seg sterkere enn noen sinne fra Talibans barbariske drapsforsøk. I 2014 mottok hun Nobels fredspris. Dette er dokumentaren om livet hennes. Fra å være Pakistans modige datter, til å bli kjent verden over for sitt glødende engasjement, urokkelige mot og sterke stemme. Malala er jenta som kjemper rakrygget mot tyranniet, og hever stemmen når hun blir bedt om å tie. En sann inspirasjon og en sterk film fra virkeligheten.

Laster

Med Canal Digital-appen har du TV-underholdningen med deg overalt. Se filmer, serier og TV-program på alle skjermer.